haszon.hu

Még nincs egy éve, hogy elindult a Neatly ruhatisztítás-közvetítő startup, de már nemzetközileg is sikeres – az Uberrel említik egy lapon. Az ötlet nem forradalmi, több hasonló cég működik az USA-ban és Nagy-Britanniában. A cégvezető, Király Máté érdemeit mégsem érdemes vitatni: a bevált modellt jól idomította a hazai igényekhez.


„Nekünk nem piacot kell hódítanunk, hanem újat kell építenünk”– kezdi Király Máté ügyvezető. „A bérmosásnak ugyanis itthon csak a nagy szállodákban van kultúrája, egy magánembernek eszébe sem jut ilyen szolgáltatást igénybe venni.” A 23 éves fiatalember a Közgazdasági Egyetem mellett egy csoporttársa projektjét vette át a kezdeti fázisban. Fél év alatt a Neatlyt – a sikeres piaci bevezetés után – 50 milliós tőkebefektetésig vezette. Máté a coworking irodájában fogad minket, amely a Drukka Startup Stúdióé – ez a cég több kezdeti fázisban tartó projektet segít, egyfajta inkubátorházként. A berendezés nagyon puritán, nincs felesleges luxus. Az ifjú cégvezető mintha mindig ezt csinálta volna. Kerek mondatokban, összeszedetten válaszol, profin kikerüli azokat a részleteket, amelyeket nem árulhat el a befektetők miatt. Pedig egyelőre nem csak a vállalkozás vezetésére kell fókuszálnia. Futár, raktáros, és könyvel is, ha kell.

Mellékszálból fő bevételi forrás
A Neatly a ruhatisztítás és vasalás területén ugyanazt a sharing economy (megosztás alapú gazdaság) modellt alkalmazza, amelyre az Uber a személyszállítás terén, az AirBnB a szálláskiadásban, vagy a magyar Rendi a lakástakarítás pia­cán épít. Online felületükön egy kattintással bárki rendelhet vegytisztítást, vasalást, illetve a mosás-vasalás kombinációját. A munkát pedig a céggel szerződött vállalkozók végzik el. Egy minimumrendelés esetén a ruha el- és visszaszállítását ingyenesen vállalja a cég. „Sikeres volt a piacra lépésünk, ami a Drukka rutinos online kampányának is köszönhető. Ám az igazi áttörést a mellékszálként indított üzletágunk adta, melyben az airbnb-s üzemeltetőket célozzuk.” A vállalkozás saját lakástextil-készletét adja bérbe a tulajdonosoknak. A rövid távú kiadás kapcsán az ágynemű, a törülköző gyakori mosása és cseréje jelentős munkát igényel. Ráadásul a logisztikán is spórolnak ezzel a szolgáltatással. A futárok elviszik a szennyest és otthagyják a tiszta textíliát. „Ma már ez adja a bevételünk 60–70 százalékát. Jelenleg száz lakást kezelünk, és folyamatosan bővül a számuk. A piacban pedig még rengeteg a potenciál: 2014-ben Magyarországon 1400 airbnb-s lakás volt, 2016-ban már 7500.”

Kellett a tőke
Egy startup nagyon ritkán termel bevételt az első évben, sőt ma már teljesen normális, hogy évekig veszteséges marad. Ennek ellenére is ömlik a befektetők pénze a kezdő cégekbe. A magyar Neatly változtatott a szokásokon. „Nem titkoljuk, egyelőre veszteségesek vagyunk, de hónapról hónapra 20–30 százalékkal túlteljesítjük a terveinket, és valós bevételt generálunk.” Ebből fizetik négy belsős munkabérét, egy futárt teljes időben és négy részmunkaidős alkalmazottat. A folyamatos felülteljesítésre szükség is van, mert olyan vesting szerződést kötöttek a befektetőkkel, melynek lényege, hogyha teljesítik vagy túlteljesítik a terveket, tulajdonrészt szerez vissza az ügyvezető a tőkések kárára. A befektetés pillanatában egyébként 600 ezer euróra, 180 millióra becsülték a cég értékét. Három hónap múlva tervezik a bécsi indulást, jövőre pedig Prága a cél. „Bár a közeli terv a régiós háromszög (Budapest–Bécs–Prága) meghódítása, de elkezdünk olyan piacokat is felmérni, amik 1-2 éven belül nem, de 3-4 esztendő alatt már valós célok lehetnek. Ilyenkor izgalmas belegondolni, hogy Rómában, Párizsban és Barcelonában összesen több mint 100 ezer airbnb-s lakás várhat ránk.” A Neatly sikersztorija egy megfontolandó dologra hívja fel a leendő vállalkozók figyelmét. Míg ma mindenki új eszközöket, új applikációt, új terméket akar, lehet a meglévőnél jobbat és jobban csinálni. Éppen ezt tette Király Máté és csapata is.